Dagens ledere møter stadig mer komplekse utfordringer, enten det er digitalisering, mangel på arbeidskraft eller økt kriseberedskap. Tradisjonelle lederstiler, som tidligere fokuserte på å gi klare direktiver uten rom for tvil, viser seg ofte utilstrekkelige i dagens uforutsigbare verden. En leder må derfor utvikle både personlig- og teamresiliens for å håndtere disse utfordringene og bevare sin fatning.
Utfordringene ledere møter i dag viser hvorfor de gamle lederstilene ofte ikke fungerer lenger, og hvorfor mange ledere fort blir overveldet. Men hvordan kan dagens ledere takle disse kravene på en måte som både er bærekraftig og hindrer utbrenthet? Nøkkelen ligger i resiliens – evnen til å stå støtt i møte med kompleksitet og press. Resiliens hjelper ledere med å holde ut og håndtere utfordringer uten å bli utmattet.
Denne artikkelen ser nærmere på hva som kan være viktig å tenke på for å bygge resiliens i lederskapet.
Tradisjonelle lederstiler er utdaterte
Vi er nå midt i en overgang fra den tradisjonelle lederen som alltid vet best og gir klare direktiver, til en mer moderne lederrolle der det å anerkjenne og takle usikkerhet med trygghet er nøkkelen. Mange eldre ledere synes det er vanskelig å slippe den gamle stilen de har brukt i årevis, mens yngre ledere ofte strever med å finne tydelige handlingsplaner i det komplekse landskapet de står i. Uansett alder er resiliens en viktig egenskap for å møte utfordringene i dagens lederskap uten å bli overveldet. Så, hvordan kan ledere tilpasse seg en mer moderne lederstil og samtidig håndtere presset som følger med lederansvaret?
Hva trenger en leder på personlig nivå?
persolog® sin modell for personlige resiliens handler om hvordan man kan styrke egen resiliens. Modellen er delt inn i fire områder: Akseptere, Føle, Orientere og Forstå. Disse områdene gir ledere en praktisk måte å forstå både tankesett og handlinger som kan hjelpe dem med å stå stødig i krevende situasjoner. Modellen hjelper ledere med å håndtere stress, være mer bevisste på følelsene sine, finne retning når ting er vanskelig, og forstå hvordan de kan tilpasse seg for å møte utfordringene i hverdagen.
Akseptere: Å kunne akseptere sin egen ledersituasjon i usikre tider legger grunnlaget for riktig tankesett. Dette innebærer på den ene siden at ledere aksepterer seg selv som de er, samt tar ansvar for forhold og situasjoner de står overfor, uten å skylde på andre.
Føle: En leder må kunne håndtere følelser på en klok måte. Det handler om å være bevisst på hva man selv føler, og så ta tak i det på en omsorgsfull måte. Når vi er bevisste på våre emosjonelle reaksjoner, kan vi lettere overvinne de indre hindringene som oppstår når følelsene stormer. Spesielt i krevende situasjoner er det viktig å ikke la negative følelser styre oss, men heller være proaktive og klare til å handle. Det er først da vi kan påvirke våre egne følelser på en positiv måte.
Orientere: Dette området innebærer å finne retning i krevende perioder og søke hjelp. Det krever også indre fleksibilitet for å utforske nye løsninger når en plan ikke er gjennomførbar. Det er essensielt for ledere å erkjenne når de står fast, for deretter å aktivt søke og akseptere hjelp, i stedet for å forsøke å håndtere alt alene.
Forstå: Dette betyr å tenke over hvordan man opptrer og å utfordre situasjoner for å endre uheldige automatiske reaksjoner. Det involverer også å vise empati og forståelse for teammedlemmer når de står overfor utfordrende situasjoner. Denne tilnærmingen bidrar ikke bare til å løse problemer, men gir også ledere muligheten til å handle forebyggende.
Dette hjelper en leder på teamnivå
Resiliensorientert ledelse styrker teammedlemmer og hjelper alle til å utføre oppgavene sine godt, selv under vanskelige forhold. Hva bør ledere fokusere på for å fremme resiliens hos teamet? persolog® Teamresiliens gir assistanse ved å fremheve seks relevante faktorer:
Meningsfullhet: Bygge identitet, utvikle kultur. Meningsfullhet beskriver teamets evne til å danne en felles identitet og kultur basert på felles verdier og mål. Et resilient team klarer å utvikle en følelse av «vi», som gjør at de kan holde sammen og ta kollektive beslutninger, selv i utfordrende situasjoner.
Psykologisk trygghet: Bygge tillit, styrke forbindelsen. Psykologisk trygghet betyr å skape et miljø innad i teamet der alle fritt kan uttrykke seg uten frykt for konsekvenser. Et resilient team styrker tillit og forbindelse ved å fremme åpen kommunikasjon og gjensidig støtte.
Virkekraft: Ha optimisme, mestre utfordringer. Denne faktoren beskriver troen på at teamet, sammen, er i stand til å overvinne vanskelige situasjoner. Et resilient team opprettholder optimisme og bruker sine ferdigheter.
Tydelighet og struktur: Klargjøring av forventninger, forme kommunikasjon. Dette aspektet understreker viktigheten av å kommunisere forventninger tydelig og strukturere kommunikasjonen effektivt. Dette gjør at teamet kan definere klare mål og ansvarsområder og fremmer åpen og transparent kommunikasjon for raskt å løse problemer og arbeide effektivt.
Handlings- og løsningsorientering: Proaktiv tilpasning, være fleksibel. Handlings- og løsningsorientering betyr at teamet handler proaktivt og tilpasser seg endringer. Et resilient team beholder fatning i vanskelige situasjoner og søker løsninger i samarbeid, slik at det kan handle raskt og effektivt.
Teamlæring: Overvinne erfaringer, reflektere over lærdom. Dette innebærer å oppfatte tilbakeslag som en naturlig del av læringsprosessen og trekke framtidige konklusjoner basert på disse erfaringene.
Det å jobbe med å analysere og utvikle disse aspektene ved resilient ledelse, sammen med ledere, konsulenter og coacher, har aldri vært mer etterspurt enn nå. Persolog® Personlig Resiliens og Persolog® Teamresiliens hjelper med å få oversikt over hvor man står i dag, og identifiserer områder med utviklingspotensial. Dette gir ledere muligheten til å systematisk styrke sin egen resiliens, og samtidig gjøre teamene sine mer robuste og bedre rustet til å håndtere utfordringer.