Ragnhild Antonie Finden, Fossekall as

Reduser turnover, øk teamresiliens – en smart investering for din arbeidsplass

Jeg er forretningsutvikler i Fossekall AS, et konsulentfirma med base på Lillehammer. Vi driver med bedrifts- og organisasjonsutvikling for små og mellomstore bedrifter. Jeg er sertifisert NLP-coach, har lang erfaring fra egen bedrift og fra organisasjoner, og jeg vet hvor krevende det er å være leder for team.

Jeg er Persolog resilienskonsulent, og bruker verktøyet Persolog teamresiliens som rammeverk for å forbedre både individuell motstandskraft og teamets samspill med mål om å bygge sterke og motstandsdyktige team.

Hvilke utfordringer sliter mange bedrifter og organisasjoner med?

  • Høy turnover og dyre rekrutteringsprosesser
  • Høyt sykefravær
  • Problemer med rekruttering
  • Lav tilfredshet blant medarbeiderne

Kostnader ved turnover

Økonomiske kostnader:
Det koster betydelig mer å ansette og lære opp nye ansatte enn å
beholde erfarne medarbeidere. Tap av produktivitet og økt opplæringstid kan også påvirke
bunnlinjen negativt.

Emosjonelle kostnader:
Hyppige utskiftninger skaper uro i teamet og kan føre til redusert
moral og økt stress blant de gjenværende medarbeiderne.

Ulemper ved sykefravær

Økonomiske kostnader:
Et økende sykefravær kan virke som et uløselig problem. Hvordan ta tak i sykefravær og få til en nærværsprosent som sikrer et stabilt personale. For mellomledere /teamledere og nivået over kan dette problemet virke uhåndterlig.

Emosjonelle kostnader:
Å ha et høyt sykefravær skaper problemer følelsesmessig både for den som er syk og de som står igjen på jobb og må klare mer. Det er ofte både vanskelig og dyrt å skaffe vikar, og det blir uansett ikke som å ha fast personale på plass, noe som krever mye av medarbeiderne.

Problemer med rekruttering

Dersom arbeidsmiljøundersøkelsen viser lav tilfredshet blant medarbeiderne, vil det være et tydelig signal om at dette er det nødvendig å ta tak i. Et dårlig arbeidsmiljø er dyrt for organisasjonen og belastende for medarbeiderne, og betyr stor fare for at medarbeidere søker seg nye jobber. Lav tilfredshet betyr også at lysten til å være fleksibel ikke er til stede, vi får en organisasjonskultur som ikke har fokus på fellesskapet, og det skaper en dårlig atmosfære, noe som igjen ofte fører til fare for sykmeldinger og flukt fra arbeidsplassen.

Mange sektorer, særlig innenfor helse og omsorg, barnehage og andre med høyt behov for arbeidskraft, sliter med rekruttering. Det er vanskelig å få tak i gode folk. Det er endring i arbeidsmarkedet, og unge arbeidstakere har ofte andre behov, ønsker og krav til sine ledere for å kunne gjøre en god jobb. Det stiller store krav til både rekrutteringsfasen og den første fasen etter at en ny medarbeider har startet i jobben, for å få dem inn i laget.

Lav tilfredshet hos medarbeiderne

Dersom arbeidsmiljøundersøkelsen viser lav tilfredshet blant medarbeiderne, vil det være et tydelig signal om at dette er det nødvendig å ta tak i. Et dårlig arbeidsmiljø er dyrt for organisasjonen og belastende for medarbeiderne, og betyr stor fare for at medarbeidere søker seg nye jobber.

Lav tilfredshet betyr også at lysten til å være fleksibel ikke er til stede, vi får en organisasjonskultur som ikke har fokus på fellesskapet, og det skaper en dårlig atmosfære, noe som igjen ofte fører til fare for sykmeldinger og flukt fra arbeidsplassen.

Hvordan kan situasjonen bedres?

Jeg er sertifisert blant annet i bruk av kartleggingsverktøyet Persolog teamresiliens, og har god erfaring i å drive prosesser over tid som bidrar til å bedre teamfølelsen og samspillet i teamet.

01

Hva er teamresiliens?

Resiliens er evnen til å reise seg etter motgang. Det er et begrep som sier noe om i hvilken grad en person, et team og en organisasjon er i stand til å jobbe seg sterke for å tåle den motgangen vi vet vi vil møte. Vi kan måle og jobbe med resiliens på tre nivå; individuell resiliens, teamets resiliens og organisasjonens resiliens. Persolog Gmbh i Tyskland har tatt tak i ISO-sertifiserte standarder for alle nivåene, og laget gode digitale kartleggingsverktøy som måler resiliens. Ved å måle resiliens vil det være tydelig hvilke faktorer som er viktig å jobbe med i det enkelte teamet eller organisasjonen, og slik sett kan vi skreddersy et opplegg som direkte tar hensyn til de faktorene som det er viktig å ta tak i.

02

Hva oppnår vi med å jobbe med teamresiliens:

Økt medarbeidertilfredshet og produktivitet:
Teammedlemmer som føler seg støttet og verdsatt, er mer engasjerte, mer fleksible, mer tilfredse og mer produktive.

Bedre arbeidsmiljø og kommunikasjon:
En sterk teamresiliens fremmer samarbeid og effektiv kommunikasjon.

Redusert sykefravær og mindre utbrenthet:
Resiliensprogrammer hjelper ansatte å håndtere stress bedre, noe som fører til færre sykedager og mindre risiko for utbrenthet. Vi oppnår også at medarbeiderne blir bedre kjent med hverandre og slik føler en større trygghet.

Langsiktig besparelse gjennom redusert turnover:
Ved å investere i teamresiliens, sparer bedriften penger på lang sikt gjennom redusert behov for rekruttering og opplæring.

03

Programinnhold:

1. Digital kartlegging:
Prosessen starter med at hver medarbeider gjør en digital kartlegging for å identifisere hvordan teamet vurderer egne styrker og svakheter.

2. Kickoff-møte for hele organisasjonen/avdelingen:
På dette første møtet går vi gjennom Teamresiliens som verktøy, og faktorene som ligger i verktøyet:
· Mål og mening
· Psykologisk trygghet
· Klarhet & struktur
· Team-mestring
· Løsningsorientering og handling
· Teamlæring
Vi går så gjennom resultatene fra kartleggingen, og teamene velger selv hvilke faktorer de ønsker å jobbe med i prosjektperioden.

3. Oppfølgingsmøter:
Vi gjennomfører tre møter pr team, der vi fordyper oss i de viktigste faktorene og får fram forbedringspotensialet. Vi jobber med øvelser og refleksjon som fremmer målet, overvåke fremdriften og gir støtte.

4. Ressursmateriell: Tilgang til verktøy og materiell for videre læring og utvikling.

5. Avslutningssamling for å evaluere og avtale videre oppfølging internt:
I forkant av avslutningssamlingen får deltakerne gjennomføre kartleggingen igjen, for å se forbedringer, og avtale strategi for videre arbeid internt.

Ta kontakt for samtale!