Resiliens i en fleksibel arbeidshverdag

Slik står du stødig når det stormer

Hvorfor resiliens er viktig i en fleksibel arbeidshverdag

I følge Randstads Worksmonitor 2024 søker og krever arbeidstakere fleksibilitet for å kunne ivareta alle sine prioriteringer. Det å kunne jobbe fra hjemmekontor er et ufravikelig krav for 2 av 5 arbeidstakere i denne undersøkelsen.

I en arbeidshverdag med stor grad av fleksibilitet og muligheter for fjernarbeid stilles det høye krav til selvledelse og ansvar. Medarbeidere som har en høy grad av resiliens, er bedre rustet til å møte disse kravene. De har en naturlig evne til å fokusere på løsninger fremfor utfordringer, noe som gjør dem i stand til å tilpasse seg raskt uten at det går ut over produktivitet eller kvalitet.

Resiliente medarbeidere finner lettere en balanse som gir dem overskudd og motivasjon, både på jobb og i privatlivet. Dette gjør dem til verdifulle ressurser i bedrifter som praktiserer fleksible arbeidsordninger, der medarbeidere ofte må håndtere selvstendig arbeid og stå stødig, selv i krevende perioder.

For at bedriften som helhet skal lykkes med en hybrid arbeidshverdag, må resiliens styrkes på alle nivåer – både individuelt, i team og på organisasjonsnivå. En fleksibel arbeidshverdag innebærer ofte uforutsigbare situasjoner og større krav til samarbeid på tvers av team og steder. Ved å bygge resiliens på alle disse nivåene kan vi sikre at organisasjonen er godt rustet til å håndtere stress, endringer og utfordringer.

Å bygge resiliens handler om å gjøre oss robuste nok til å trives og yte, selv når arbeidsdagen er uforutsigbar. Resiliens gir oss evnen til å «sprette tilbake» – sterkere, klokere og mer fleksible enn før.

Resiliens på 3 nivåer

La oss se på hvorfor det er avgjørende med resiliens i en fleksibel arbeidshverdag, og hvordan vi kan bygge opp dette på tre ulike nivåer: individ, team og organisasjon:

01

Individuell resiliens – «Robusthet i hverdagen«

På individnivå handler resiliens om de ressursene og ferdighetene en person tar med seg for å mestre utfordringer. Resiliente personer er bedre rustet til å stå imot stress, og de bevarer sin ro selv under press.

Så hva kjennetegner en resiliente person?
Mulighetstenkning: De ser på endringer og utfordringer som muligheter for vekst.
Stresstoleranse: Resiliente personer tåler stress bedre og blir ikke lett overveldet.
Sinnsro: De kan akseptere det de ikke kan forandre og setter grenser for å unngå utbrenthet.
Fleksibilitet: Resiliente mennesker tilpasser seg raskt nye situasjoner.
Emosjonell stabilitet: De står stødig, selv når det stormer.

Når vi fokuserer på å styrke resiliens hos den enkelte, skaper vi en grunnleggende robusthet som hjelper både individet og organisasjonen å mestre en fleksibel hverdag.

02

Teamresiliens – «Sammen er vi sterkere«

Når vi ser på resiliens i team, handler det om hvordan teamet som enhet reagerer på utfordringer og kriser. Resiliente team kjennetegnes av høy tilpasningsevne, evne til å forutse trusler, og motstandsdyktighet når de møter press.

Hva gjør teamene resiliente?
Tilpasningsdyktighet: De reagerer raskt og effektivt på endringer.
Smidighet: Teamene kan håndtere både store og små utfordringer sammen.
Proaktivitet: De identifiserer muligheter og trusler før de blir reelle problemer.
Fleksibilitet: Teamene finner nye løsninger på uventede hindringer.
Emosjonell stabilitet: De lar seg ikke distrahere av utfordringer, men fortsetter mot målene.

Et resilient team står stødigere sammen og er i stand til å tilpasse seg raskt, noe som er avgjørende når arbeidshverdagen krever fleksibilitet og tilpasning.

03

Organisatorisk resiliens – «Slik bygger vi fremtidens bedrifter«

På organisatorisk nivå handler resiliens om hvordan hele organisasjonen kan tilpasse seg, overleve og vokse i møte med endringer. En resilient organisasjon har en levende visjon, myndiggjørende lederskap og evnen til kontinuerlig forbedring.
ISO-standarden «ISO 22317:2017 Security and Resilience» beskriver ni nøkkelfaktorer for å styrke organisasjonsresiliens:

Levende visjon og mål
Sterke markedsrelasjoner
Myndiggjørende lederskap
Kulturbygging
Kunnskapsdeling
Sikre ressurser
Samhandling på tvers av disipliner
Kontinuerlig forbedring
Proaktiv endring

Disse faktorene gir organisasjonen verktøyene til å være fleksibel og robust i møte med utfordringer. Ved å følge disse prinsippene kan ledere skape et arbeidsmiljø der organisasjonen står stødig og tilpasningsdyktig.

Persolog® REsilienskonsulent

Bli en av de første Persolog® Resilienskonsulenter i Norge!

Vi starer opp en utdannelse for å få tittelen Persolog® Resilienskonsulent