Hvorfor er resiliens så viktig for ledere i dag?

Citius – altius – fortius (raskere – høyere – sterkere). Mottoet til de olympiske leker preger også arbeidshverdagen og lederrollen mange steder. Kravene som stilles til medarbeidere og ledere – både av andre og dem selv – øker stadig og endrer seg raskere enn før. Digitalisering og kunstig intelligens forvandler arbeidslivet og endrer hverdagen for ledere. Samtidig vokser ønsket om balanse, selvbestemmelse og valgfrihet.
I en verden som blir stadig mer kompleks og usikker, må ledere ta avgjørelser hver dag – ofte uten å ha full oversikt over konsekvensene. Denne usikkerheten krever ikke bare strategiske ferdigheter, men også evnen til å håndtere motgang, endringer og krevende situasjoner. Resiliens er nøkkelen til å ikke bare stå stødig selv, men også til å lede team gjennom usikre tider.

Resiliens vs. stresshåndtering:
Den avgjørende forskjellen

Mens stresshåndtering ofte handler om å håndtere eksisterende utfordringer, går resiliens et steg videre. Det handler om evnen til å møte utfordringer på en proaktiv måte og vokse på lang sikt.

Å håndtere stress er som å behandle en sykdom, mens resiliens handler om å bygge god helse i forkant.


Ledere med høy resiliens klarer ikke bare å stabilisere seg selv, men påvirker også medarbeidernes atferd positivt gjennom å være et godt forbilde.

Resiliens som en lederoppgave:
Rollemodell og kulturendring

Resiliens starter hos lederen, men påvirker også hele organisasjonen. En leder som lever ut resiliens, viser vei for hvordan man håndterer utfordringer og skaper samtidig en kultur der medarbeidere også kan bli mer resiliente.
Sterk resiliens har direkte innvirkning på jobbtilfredshet og medarbeiderlojalitet. I en tid med mangel på kompetent arbeidskraft er dette en avgjørende suksessfaktor. Ledere som jobber med egen resiliens, skaper varig påvirkning på teamene sine – enten gjennom en bedre feilkultur eller et mer åpent og støttende arbeidsmiljø.

Resiliensfaktorene:
Hva kan ledere jobbe med?

I følge persolog® Personlig Resiliensmodell består resiliens av 10 ulike faktorer som kan utvikles systematisk. Her er tre eksempler:

Aksept:

Evnen til å akseptere det som ikke kan endres. Ledere som aksepterer at ikke alt går etter planen, er bedre rustet til å reagere fleksibelt.

Mestringstro:

En sterk tro på egne evner og overbevisningen om at utfordringer kan overvinnes. Ledere med høy selvledelse holder fast ved målene sine selv i motgang.

Impulskontroll:

Evnen til å beholde roen i krevende situasjoner og skape trygghet i teamet. En avgjørende ferdighet for å bygge respekt og en positiv teamkultur.

3 praktiske tips for ledere

Hvordan utvikle og styrke resiliens?
Hvordan kan ledere jobbe konkret med sin egen resiliens? En effektiv tilnærming starter med selvrefleksjon!

Analyser din egen resiliens

Hvilke av de 10 faktorene er dine styrker, og hvor har du utviklingspotensial? Med persolog® Personlig Resiliensprofil kan du kartlegge dette og få innsikt i egne ressurser.

Målrettede øvelser

Det finnes spesifikke teknikker for hver av resiliensfaktorene – enten gjennom mentale strategier, coaching eller nye rutiner. Dette påvirker lederatferden positivt og gjør det lettere å være et forbilde for teamet.

Utvikling av medarbeidere

Ledere kan også styrke teamets resiliens gjennom workshops, teamrutiner som kollegaveiledning eller individuell coaching.

Resiliens som nøkkelen til bærekraftig suksess

I en verden preget av usikkerhet er resiliens grunnlaget for god ledelse. Det hjelper ledere med å håndtere utfordringer, skape vekst og bygge en positiv teamkultur.

Ledere som jobber med sin egen resiliens, blir ikke bare bedre rustet til å håndtere stress og kriser – de inspirerer også medarbeiderne sine til å gjøre det samme.

Når resiliens blir en naturlig del av ledelsesstrategien i en virksomhet, bygges en robust organisasjon som står sterkere i fremtiden.

Persolog® REsilienskonsulent

Bli en av de første Persolog® Resilienskonsulenter i Norge!

Vi starter opp en utdannelse for å få tittelen Persolog® Resilienskonsulent